Myofasciale therapie

In spieren kunnen pijnpunten of Trigger Points (TP) ontstaan. Een trigger point is een 'knoop' in een spier die niet meer spontaan kan ontspannen, zelfs niet in rust. Naast de lokale drukpijn, veroorzaken deze vaak pijn op afstand. Elk triggerpoint heeft een uniek uitstralingsgebied. Ook leiden de pijnklachten tot bewegingsbeperkingen, stijfheid en krachtverlies. Dry needling is een specifieke techniek om deze spierdysfuncties gericht te behandelen door de TP's te neutraliseren.

 

Een trigger point kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, trauma) of chronische (langdurige verkeerde houding) overbelasting. Meestal ontstaan de klachten door een samenhang van verschillende factoren. Bijvoorbeeld een combinatie van overbelasting van de betreffende spier (door werk of trauma) met ongunstige omstandigheden zoals stress, angst en vermoeidheid.

 

Tijdens een dry needling behandeling gaat men een acupunctuurnaald in het trigger point brengen, hierdoor ontstaat er een lokale twitch respons (een korte spiersamentrekking). Dit kan even een kortdurende pijn geven. Na de behandeling kan de spier gevoelig en/of stijf aanvoelen (vnl de eerste uren). De napijn neemt geleidelijk af en kan tot maximaal 48u duren. Daarna nemen de pijnklachten merkbaar af en verbetert de beweeglijkheid. Ook kan men beterschap ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Wat kun jezelf doen na de behandeling?

  • Warmte op de behandelde spieren plaatsen d.m.v. een kersenpitkussen of hotpack. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor sneller herstel

  • Stretchoefeningen worden per spier individueel aangeleerd. Belangrijk is dat deze geen pijn mogen veroorzaken, enkel een rekgevoel.

  • Houdingscorrectie

  • Circulatie oefeningen

  • Drink voldoende water: dit helpt bij de afvoer van afvalstoffen

 

Meer informatie over myofasciale therapie kan je vinden op de website: www.trigger.be